Fotografii noştri au făcut o descoperire care merită studiată: Brâncuşi, de la a cărui naştere sărbătorim azi 140 de ani, îşi şi filma unele din autoportretele astăzi foarte cunoscute în întreaga lume, dintre care redăm o serie întreagă mai jos. Constantin Brâncuşi a fost şi un mare fotograf. Fotografiile sale dovedesc cu prisosinţă acest fapt. Primele autoportrete ale artistului datează din anii studenţiei – după cum puteţi vedea mai jos -, ceea ce dovedeşte o pasiune aparte pentru fotografiat. Talentul său fotografic, pe care şi l-a şlefuit la Paris cu faimosul fotograf Man Ray (foto cu cei doi mai jos, la un vin, in 1927), l-a determinat chiar să-şi construiască singur aparatele de fotografiat, unele adevărate obiecte de artă, fiind realizate din lemn.
Există şi o istorie privind un astfel de aparat, pe care o relatăm pe scurt, pentru bizareria ei: în 1930, Brâncuşi, aflat la un test cu aparatul său proaspăt construit se întâlneşte pe Montparnasse cu Victor Brauner, pictorul evreu avangardist din Piatra Neamţ şi fratele marelui etnomuzicolog Harry Brauner. Acesta fotografiază o casă. Peste un an, Brauner îşi face un autoportret cu un ochi scos. La opt ani de la fotografia realizată cu aparatul lui Brâncuşi, în casa fotografiată de Brauner are loc o petrecere la care participă şi celebrul suprarealist. În urma unei altercaţii, un ciob dintr-un pahar spart se înfige în ochiul pe care pictorul deja şi-l scosese în autoportretul pictat în urmă cu şapte ani.
Dincolo de această poveste, revenind la autoportretele lui Brâncuşi, fotografii noştri au descoperit într-o filmare apărută doar de doi ani în spaţiul public (de fapt o serie de crâmpeie de pelicule filmate de Brâncuşi între 1923 şi 1939, puse cap la cap într-un documentar de o oră) câteva imagini arhicunoscute cu marele sculptor român, dar prin natura lor fotografică, nu filmată. Este vorba de trei fotografii clasice, un portret care se presupunea – până acum – că a fost realizat de Man Ray, un autoportret cu totul special şi un alt portret, din atelier, pe care le prezentăm mai jos. Descoperirea imaginilor video pe care le redăm şi noi aici ne dezvăluie posibilitatea ca o parte din faimoasele fotografii să fi fost realizată de Brâncuşi folosind fotograme selectate din peliculele unor autoportrete… filmate. Publicăm mai jos selecţia video, fotografiile în cauză însoţite de alte fotograme din filmările respective cât şi o serie de autoportrete şi portrete ale marelui sculptor român, Constantin Brâncuşi, pe care îl omagiem în eternitate. (PhotographyStudio.Ro)
UPDATE: Consultat de PhotographyStudio.Ro, fotograful şi profesorul de fotografie Dinu Lazăr a apreciat că, într-adevăr, este posibil ca portretul pentru care este creditat Man Ray să nu-i aparţină acestuia ci, de fapt, să fie extras din filmarea în cauză, atribuită mai curând lui Brâncuşi. “Este evident o imagine din film… granulaţia, acutanţa, microcontrastul, nu sunt de camera de format mare, aşa cum folosea Man Ray atunci. Fotografiile sale erau perfecte, cu tonuri continui, cu zone voluptoase de griuri. Dovada, celălalte trei portrete ale lui Brâncuşi făcute de Man Ray. Cumva fotografia aceea (aflată mai jos – n.n.) nu este în stilul lui Man Ray şi cumva în istorie s-a încetăţenit ideea ca ar fi o imagine facută de Man Ray. Ceea ce e bine, aceasta a ajutat acea imagine cu Brâncuşi să nu se piardă. Iar astăzi au apărut şi filmarile. Remarcabil! Foarte foarte tare subiectul.”
PORTRETE ŞI AUTOPORTRETE FILMATE:
PORTRET CARE APARE ÎN ISTORIE CA FIIND REALIZAT DE MAN RAY, deşi pare cadru din filmare (1933):
FOTOTOGRAME DIN FILMARE (a se observa ori că Man Ray a întors negativul în oglindă, ori că pelicula se află în situaţia aceasta):
UN FOARTE CUNOSCUT AUTOPORTRET FOTOGRAFIC (realizat în trenul Paris – Le Havre, Octombrie 1933):
FOTOGRAME DIN TREN – AUTOPORTRETE FILMATE:
FOTOGRAFIA CUNOSCUTĂ:
ALTE PORTRETE ŞI AUTOPORTRETE (în ordine cronologică, pe cât posibil):
Sursa: PhotographyStudio.Ro
Comment