În urmă cu doi ani am acordat un interviu pentru Doc. ro despre Campania și expoziția Alăptarea e Iubire. Îl reproduc aici, la începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării împreună cu o întreagă galerie foto, aflată în baza materialului, cu mămicile care au participat la proiectul inedit:
In cariera ta de fotograf ai abordat teme extrem de diverse. Cum ai ajuns de la fotografia de arta sau frumusetea vietii manastiresti la subiectele cu implicare sociala?
E foarte simplu: toate au un numitor comun, fie ca vorbim de incantarea sufletului sau de dragostea de frumos. Fotografia, in fond, ce reprezinta? Captarea unei imagini care sa te emotioneze, sa te incante, sa-ti transmita un sentiment, preferabil unul frumos. Dar putem sa surprindem frumosul, cum ar fi minunile copilariei si maternitatii, contribuind totodata si la indemnul spre o activitate sociala, sau sanatoasa, cum este, de exemplu, alaptarea. Aceasta am facut in ultimii doi ani si bucuriile au fost extraordinare. Pot sa spun ca si datorita campaniei noastre astazi, in Romania, procentul de mame care alapteaza in primele sase luni a crescut destul de bine de la un dramatic 12-13%, cat se inregistra anii trecuti. Evident, ar trebui continuat, inclusiv si mai ales la nivel guvernamental!
Cum ai inceput sa promovezi alaptarea si purtarea sanatoasa a copilului si sa te implici atat de mult intr-o campanie care promoveaza alaptarea?
Am cunoscut cateva mame deosebite, care, pe langa cresterea copiilor lor si-au dedicat si isi dedica timpul si intrajutorarii altor mame, in diferitele provocari ale alaptarii cat si in ce priveste purtarea sanatoasa a bebelusilor. Este vorba de consultante in alaptare care au format pe Facebook Grupul “Alaptare si Babywearing Titan”, un grup numeros cu intruniri saptamanale la ParkLake, unde sunt invitati specialisti in cresterea copilului iar participarea tuturor este gratuita. Cum se apropia Saptamana Mondiala a Alaptarii ne-am decis sa o promovam intr-un mod inedit, cu mame care-si alapteaza pruncii in portul national, in minunata noastra ie stramoseasca. Si ne-am intitulat campania “Alaptarea e iubire”, pornind la drum cu un ajutor prietenesc din partea animatoarelor fenomenului “La Blouse Roumaine”.
Cam cate mamici au participat si ce evenimente a inclus campania?
Au fost peste 50 de mamici, iar fotografiatul a fost aproape un maraton, contra cronometru, pentru ca timpul era foarte scurt. Ne-am bucurat de un sprijin exceptional din partea conducerii Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, a doamnei Paula Popoiu, si de concursul cald al directoarei de comunicare Iuliana Grumazescu, mare parte din fotografii find realizate in spatiul celui mai frumos Muzeu al Capitalei, in pridvoarele caselor noastre taranesti.
Apoi au urmat evenimente in serie: “marea alaptare”, cum i-am spus noi, o actiune la nivel mondial cu mame care alapteaza simultan, organizata la Muzeul Satului in paralel cu prima expozitie-eveniment a mamicilor noastre alaptand, apoi o expozitie in cadrul Bucharest Photo Week, cu participarea marei soprane Mariana Nicolesco, ambasador onorific al UNESCO, expozitia de la Muzeul Bucurestilor – Palatul Sutu, unde, timp de o luna, bucurestenii au putut admira fotografiile de pe gard si asimila sfaturile Asociatiei de Pediatrie si Consultanta in Alaptare (APCA), apoi expozitie pe Aleea Trandafirilor din Targu Jiu, premii si conferinte, aparitii in presa nationala, internationala si de specialitate, din Statele Unite si Israel. Ca o incununare, am publicat impreuna cu dr. Roxana Hristianovici, dr. Iulia-Cristiana Balint Boia si consultanta in alaptare Mara Popescu, Albumul “Mami, iti multumesc! – Ghidul părinţilor isteţi în imagini povestite“, aparut cu sprijinul APCA, lansat la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” si distribuit la Bookfest si numeroase evenimente dedicate mamei si copilului, disponibil gratuit pe site-ul nostru, PhotographyStudio.ro.
Care a fost feedbackul mamicilor si rezultatul acestei campanii?
O incantare generala! Am primit marturii miscatoare din partea mamicilor, care mi-au spus ca adeseori au lacrimat pur si simplu de bucurie si emotie privind fotografiile. Aceasta este cea mai mare bucurie a unui fotograf: sa afle ca fotografia s-a transformat in sentiment. Apoi, reactii de la cei care au vazut expozitiile si au aflat datele alarmante privind alaptarea in Romania. Ne-au scris simpli trecatori prin Piata Universitatii si personalitati mari ale Romaniei, cum ar fi academicianul Dinu Giurescu, cu totii incantati de mesajul fotografiilor. In ce priveste rezultatul de specialitate al evenimentelor si conferintelor adiacente, am atras atentia revistei Journal of Human Lactation a Asociatiei Internationale a Consultantilor in Alaptare, care ne-a si publicat, am ajuns cu fotografiile la o importanta clinica de alaptare din Canada, a cunoscutului doctor Jack Newman, si, cel mai important, am aflat ca, potrivit unui realizat de Asociatia SAMAS, alaturi de Institutul National pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si Societatea Nationala de Medicina Familiei, procentul mamelor care alapteaza cel putin pana la 6 luni ar fi ajuns la 29.8%. As vrea insa sa se cunoasca mai mult beneficiile alaptarii, care, potrivit studiilor internationale, contribuie major atat la dezvoltarea inteligentei copiilor cat si la intarirea sanatatii lor.
In majoritatea fotografiilor tale gasim si trimiteri la traditie, credinta, naturalete. Unele par chiar facute din calatorii in trecut. Te preocupa acest aspect?
Cred ca ce ai enumerat descrie in mare parte Romania reala. Sigur ca ma preocupa. Cu o tara atat de minunata ca a noastra mi-as dori sa o pot fotografia 24 de ore din 24!
In special in perioada sarbatorilor, dar si in general, in studioul tau foto exista decoruri speciale pentru a fotografia copiii. Cat de important ti se pare sa existe fotografii artistice drept suveniruri pretioase in familie?
Foarte important! Cine nu se bucura sau emotioneaza parcurgand albumele de fotografii ale familiei? Este un cadou extraordinar pentru intreaga familiei de azi – copii, parinti, bunici, rude apropiate – dar si pentru familiile de maine ale copiilor nostri. Sigur ca, se poate spune, oricine are azi un telefon cu camera foto cu care poate capta momente intime ale familiei. Foarte adevarat. Dar calitatea pe care o oferim noi este un plus de valoare, inegalabil.
Cum reusesti sa ii determini pe copii sa fie modele, sa stea cuminti la poze? Exista trucuri in acest sens?
Singurul truc este rabdarea, rabdarea, rabdarea, vorba Parintelui Cleopa. La o sedinta foto cu copii trebuie sa fii chiar tu si copil si parinte si bunic. Am avut momente foarte amuzante – cum ar fi un copilas care si-a tras caciula pe fata si nu-si mai lasa parintii sa i-o scoata – pe care le-am depasit cu tact si naturalete. In plus, trebuie sa le oferi lumea lor. Initial ma gandeam sa-mi denumesc studioul “Lumea copiilor” sau “O lume minunata”, cum era si cantecul copilariei noastre… De Craciun, de exemplu, le-am oferit lumea “Micului Print” si un decor traditional romanesc, si a trebuit sa prelungim sesiunile pana in februarie, datorita cererilor numeroase. Acum lucram la decorul de primavara, cu care speram sa-i incantam din nou atat pe copilasi cat si pe parinti si bunici, pentru ca avem o oferta speciala si pentru bunici!
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat de cand te implici in astfel de activitati, legate de sanatatea si educatia copiilor?
Cel mai important lucruri pe care l-am invatat este ca acestea sunt cele mai importante lucruri: sanatate si educatia copiilor nostri. Nu trebuie sa precupetim nici o secunda si nici un efrot in a le proteja si asigura cele mai conditii de sanatate si invatamant si o crestere potrivita culturii si civilizatiei noastre. Iar provocarile zilei de azi sunt teribile pentru orice copil. Am convingerea ca parintii din Romania zilelor noastre sunt adevarati eroi.
Care e mesajul pe care vrei sa il transmiti proaspetelor mamici?
Alaptati, alaptati, alaptati! 🙂
Interviu realizat de Ana Maria Năcioiu.
Mai multe fotografii din cadrul campaniei, într-o galerie foto mai jos:
Sursa: Photography Studio
Leave a reply